dijous, 9 de febrer del 2012


                        
El cicle del desenvolupament de les gimnospermes:

Les gimnospermes són plantes que tenen els òvuls al descobert. Els òrgans reproductors són els cons.
El esporòfit és l’arbre on apareixen els cons . En el con pol·línic (els masculins) es formen unes estructures especialitzades on transcorreix la meiosi, donen lloc a les meiòspores masculines (micròspores). Aquestes originen el  gametòfit masculí, que és el gra de pol·len, on posteriorment es formaran gàmetes masculines.

En el con seminífer ( els femenins)  s’assenten els òvuls, en el que dins el seu interior es formen les meiòspores femenines (megàspores), que al dividir-se originen el gametòfit femení, on es diferencien de la gàmeta femenina, nomenada ovocèl·lula.

La pol·linització consisteix en el trasllat del gra de pol·len des de el con pol·línic fins el con seminífer. Una vegada allà espera a formar els gàmetes femenins. Aquest procés dura de un a tres anys.

Una de les gàmetes masculines s’uneix a la gàmeta femenina per formar el zigot que iniciarà de nou la generació de l’esporòfit, primer de tot en estat embrionari en l’interior de la llavor i posteriorment en estat de plàntula i arbre. El zigot queda cobert per un teixit de nutrició que servirà d’aliment a l’embrió en la primera fase del seu desenvolupament.

La llavor és el resultat de la transformació de l’òvul després de la fecundació. La llavor esta protegida per unes escames del con seminífer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada