dilluns, 21 de novembre del 2011

ANATOMIA: 1.LA CÈL·LULA I ELS TEIXITS DE LES PLANTES

LA CÈL·LULA DE LES PLANTES
La cèl·lula de les plantes es formada per: la paret cel·lular i el cloroplast. Que aquest, al mateix temps consta de:
  • Protoplasma. És el contingut viu de la cèl·lula. Està limitat exteriorment per una membrana (membrana plasmàtica).
  • Substàncies passives, elaborades en els diferents orgànuls de la cèl·lula. Entre aquestes substàncies destaquen: midó, lípids, poteïnes, ceres, tanins, etc.
La paret cel·lular es forma amb productes segregats per el protoplasma, però una vegada formada la paret el protoplasma pot desparèixer, com succeix en les cèl·lules que duen a terme funcions conductores o de subjecció.
Els protoplasts de cèl·lules successives es comuniquen entre sí a través d'uns diminuts forats de la paret cel·lular, per tant tots els protoplasts d'una planta formen un conjunt anomenat simplast (del grec "sin": amb i "plasts": format).
Una de les característiques del protoplast és la presència d'unes membranes semipermeables,que només permeten el pas selectiu de certs ions i molècules.
En ocasions les cèl·lules no contacten per complet, sino que deixen entre elles uns espais intracel·lulars.
En aquests espais, juntament amb les parets cel·lulars i les cavitats que deixen els protoplasts al desaparèixer, formen un conjunts anomenast apoplast (del grec "apo": sense, i "plasts": format).
La cèl·lula de les plantes, semblant a la dels animals, es diferencia d'aquesta per la presència de tres estructures propies relacionades amb la fotosíntesi: la paret cel·lular, els plastidis i els vacuols.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada