dimarts, 10 de gener del 2012

La flor:

La flor és un brot que les seves fulles experimenten modificacions relacionades amb la reproducció.  Consta d’un peduncle amb un estrenyiment en la part superior on s’assenten les peces florals:  Calze, corol·la, estams y carpels. El calze i la corol·la són elements estèrils;en ocasions falten el calze, la corol·la o els dos a la vegada. Els elements fèrtils són els estams i els carpels. Les flors que no tenen  peduncle s’anomenen flors sentades

El calze es l’envol tori més exterior; està formar per unes fulles verds, anomenats sèpals, la seva funció consisteix en protegir a la flor al principi del seu desenvolupament.

La corol·la està formada per unes lamines fines i colorades, anomenades pètals, la seva funció consisteix en atraure als insectes pol·linitzadors. Per lo general els pètals són fulles modificades, però en alguns casos ( roses i clavells)han evolucionat a partir dels dos estams.

Els estams són els elements fèrtils masculins.  Cada estam està format per una part allargada que termina en una zona abundada. Quan els grans de pol·len maduren es produeix la obertura davantera, el que permet eix la sortida d’aquells.

Els carpels són l’element fèrtil femení. Cada flor  pot contenir un sol carpel o varis. Cadascun d’ells és una fulla transformada plegada al llarg del nervi central i amb les vores soldades entre sí i a altres fulles. Cada carpel  consta de tres parts: l’ovari, que conté al seu interior un o dos òvuls; l’estil, de forma de columna buida; y el estigma, situat al extrem superior y destinat a capturar els grans de pol·len.

Les flors que contenen els dos sexes es diuen hermafrodites, y les que contenen un sol sexe, masculí o femení, s’anomena unisexuals. S’anomenen mòdiques a aquelles especies en les que tots els seus individus tenen flors masculines i femenines. S’anomenen dioiques, a les especies on en uns individus son masculins i en altres son femenins.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada