dissabte, 10 de desembre del 2011

ALTRES ESTRUCTURES I CÈL·LULES SECRETORES
Els hidatodes (del grec “hidatodes”: aquós), situats a l’àpex o els marges de les fulles secreten aigua mitjançant un procés anomenat gutació (del llatí “gutare”: gotejar). Són propis de les plantes que viuen en ambients humits.
Els nectaris secreten el nèctar (del grec “nèctar”: beguda dels déus), solució ensucrada que atrau als animals pol·linitzadors.
Els pèls urticants secreten histamina a altres substàncies que provoquen inflamacions al animals que contacten amb ells. Els més característica són els de l’ortiga.
Els osmòfors (del grec “osmos”: impuls, i “phoros”: portador) secreten substàncies d’olors atraients, per facilitar la pol·linització per insectes.
Les cèl·lules taníferes secreten tanins, substàncies molt astringents que disminueixen la digestibilitat quan són ingerides per els animals herbívors.
Les plantes aromàtiques secreten olis essencials, volàtils, que surten a l’exterior a través dels estomes. Alguns d’ells espanten als insectes fitòfags.
Algunes poques espècies (com Drosera) tenen unes glàndules digestives capaces de digerir a patits animals que capturen. Amb això, aquestes plantes –que són fotosintètiques- obtenen algun complement nutritiu que no poden obtenir en els sòls pobres d’on habiten. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada