dilluns, 5 de desembre del 2011

DIVISIÓ CEL·LULAR
Els organismes cel·lulars provenen d’una sola cèl·lula reproductora. La divisió repetida d’aquesta cèl·lula i de les que procedeixen d’ ella donen lloc a l’organisme. A les plantes superiors el procés de formació de noves cèl·lules que es manté durant tota la vida de la planta, es localitza en uns determinats teixits anomenats meristemes.
Els cromosomes, situats al nucli, contenen als gens (del grec: “genos” origen), que posseeixen la informació corresponen de les característiques de cada individu.
Totes les cèl·lules d’un individu (excepte les cèl·lules sexuals) contenen un mateix nombre parell de cromosomes. Cada dos cromosomes són semblants (cromosomes homòlegs), per el que cada cèl·lula conté dos jocs de cromosomes, excepte les cèl·lules sexuals, que contenen un sol joc de cromosomes.
Les cèl·lules que contenen dobles joc de cromosomes (2n) s’anomenen diploides (del grec “diplos”: doble), mentre que les que contenen un sol joc (n) s’anomenen haploides (del grec “haplos”: senzill).
A la divisió cel·lular es diferencien dos processos diferents:
  • Mitosis (del grec “mitos”: filament, que es refereix als filaments que es formen durant el procés de divisió cel·lular). Cadascuna de les dues cèl·lules filles conté el mateix nombre de cromosomes que la cèl·lula mare. Aquesta divisió succeeix tan a les cèl·lules haploides com diploides.
  • Meiosis (del grec: “meiosis”: disminució). Cadascuna de les cèl·lules filles conté la meitat de cromosomes que la cèl·lula mare. La cèl·lula mare és diploide i les cèl·lules filles són haploides. La cèl·lula original es divideix dues vegades, donant lloc a quatre cèl·lules filles haploides, anomenades meiòspores (de grec “espora”: llavor). 
La meiosis origina en el cicle de les plantes dues fases o generacions successives i diferents en quant a la dotació cromosòmica:
  • Esporòfit (del grec “espora”: llavor i “phyton”: planta). És la generació diploide. Al cos de l’esporòfit es formen unes estructures especialitzades on succeeix una meiosis que dona lloc a les meiòspores, haploides.
  • Gametòfit. És la generació haploide, resultat de les divisions de les meiòspores. Al cos del gametòfit es formen unes estructures reproductores que donen lloc a les gàmetes (del grec “gàmetes”: marit). La unió de dos gàmetes de diferent sexe origina de nou la generació diploide. 
Les meiòspores i les gàmetes són cèl·lules reproductores. Una meiòspora, després de mitosis successives origina la generació haploide. Dues gàmetes de diferent sexe que s’uneixen (fecundació) formen el zigot (del grec “cigos”: parella) diploide, que després de divisions successives dóna lloc a la generació diploide. A les plantes superiors les dues generacions adquireixen una forma molt diferent.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada