dissabte, 10 de desembre del 2011

EL XILEMA
El xilema (del grec “xylon”: fusta) és el teixit encarregat de la conducció de la saba bruta. A les fulles i a les tiges i arrels joves es forma xilema primari. A les tiges velles i al coll (zona de transició de l’arrel a la tija) es forma xilema secundari, que constitueix la fusta.
Als arbres que tenen repòs hivernal, el xilema que es forma a la primavera és menys dens que el format a la tardor, per el motiu del qual la nova cpaa de fusta formada a la primavera té una tonalitat diferent a la que es va formar a la tardor anterio, el que dóna lloc al anells de creixement que s’observen a la secció transversal de l tronc, que permeten conèixer l’edat de l’arbre. Les plantes que creixen en zones clima favorable durant tot l’any no presenten aquesta diferència anular.
Segons les seves característiques funcionals, al xilema secundari es diferencien dues zones:
  • Albeca. Té un color clar i ocupa els anells més externs.
  • Duramen. Sol tenir un clor més fosc i ocupa els anells interiors.

Quan s’interromp la columna d’aigua en els elements conductors, aquests deixen de funcionar com a tals, ja que normalment no es recupera la facultat de transportar. Aquesta facultat dura més o menys temps: en condicions de sequera l’ interrupció del transport en pot produir en el primer any de la seva formació, mentre que en el clima plujós el transport de saba perdura diversos anys. Generalment els anells més exteriors de l’albeca són funcionals, mentre que els interiors deixen de ser-ho. Les cèl·lules del duramen han perdut la capacitat de transport, i la seva missió principal consisteix en contribuir a sostenir la part aèria de la planta.
A partir d’una certa edat de l’arbre la part més interior de l’albeca es va transformant en duramen, amb el qual augmenta progressivament de volum.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada