dissabte, 3 de desembre del 2011

Las plantas bulboses: Iris d'Holanda



Las plantes bulboses:
Les plantes bulboses són plantes herbàcies i perennes que presenten òrgans subterranis de reserva de nutrients, com ara bulbs, corms, rizomes, tubercles i arrels tuberoses. Aquestes espècies solen perdre la seva part aèria durant les èpoques desfavorables de creixement (l'hivern o l'estiu, depenent de l'espècie) i romanen en repòs gràcies a les reserves emmagatzemades en els seus bulbs. Quan les condicions estacionals tornen a ser favorables, aquestes reserves sustenten el nou cicle de creixement. A més, els bulbs també permeten la multiplicació vegetativa o asexual en aquestes espècies. El concepte de "plantes bulboses" fa referència, bàsicament, a aquelles espècies que s'utilitzen com a ornamentals en parcs i jardins o , com flors de tall i fora d'aquest àmbit no s'usa per referir-se a plantes les estructures de propagació vegetativa no siguin bulbs.

L'ús de les plantes bulboses és probablement tan vell com la civilització humana. Des dels orígens de la història, les arrels o tiges carnosos i subterranis de moltes espècies van ser utilitzats com a aliment. Amb el transcurs del temps, la gent també va començar a percebre a moltes espècies bulboses com a objectes de simbolisme religiós i no merament com a font d'aliment. Els lliris, per exemple, han estat utilitzats com a símbol de puresa durant centenars d'anys.
Hi ha pintures en palaus de Grècia de més de 3.000 anys d'antiguitat que testifiquen aquest ús. Aquesta associació entre la puresa i certs lliris va passar més tard a la cristiandat, on a la Mare de Déu la hi representava amb flors de lliri en els seus braços. El símbol de la flor de lis va estar originalment basat en la flor d'una espècie d'Iris, i apareixia en pintures religioses egípcies i índies molt abans que fos adoptat com a emblema dels reis de França des del Segle V. Les plantes bulboses llavors, han servit com a aliment, símbols religiosos i del poder real des de fa milers d'anys. Així mateix, han estat admirades i utilitzades per la bellesa de les seves flors des de temps immemorials i per moltes civilitzacions.

Iris d'Holanda:
Iris de Holanda, Lirio español
 Els Iris pertanyen a la família Iridaceae. És una àmplia família, amb aproximadament 200 espècies, que només es troben a l'hemisferi nord.
La paraula "iris" deriva del grec, i significa "arc de Sant Martí", al · ludint als colors d'aquest fenomen, presents en l'esmentat gènere. Ja en l'antiguitat, es coneixia l'iris, i s'han trobat gravats d'iris, en les piràmides d'Egipte, que daten del 1.500 aC


Fonts: Wikipedia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada