dissabte, 3 de desembre del 2011

Els plastidis
Els plastidis ( del grec “plastos”: formador) són orgànuls molt dinàmics que elaboren diverses substàncies. Segons la naturalesa de les substàncies formades i/o emmagatzemades es diferencien varies classes de plastidis:
  • Cloroplasts (del grec “cloros”: verd). Elaboren la clorofil·la, de color verd, capaç de captar l’energia lluminosa per elaborar compostos carbonats partir d’aigua i diòxid de carboni. Amb el fi d’optimitzar la fotosíntesi el cloroplast conté un abundant i complex sistema de membranes internes, que proporcionen una gran superfícies captadora de llum. Els cloroplasts estan presents als teixits verds però no a les arrels.
  • Cromoplasts (del grec “cromo”: color). Elaboren i emmagatzemen pigments carotenoides, responsables del color groc, ataronjat o roig d’alguns òrgans, com: l’arrel de la pastanaga, els pètals de les flors, d’epidermis dels fruits, etc. En ocasions els cloroplasts es transformen en cromoplasts, succeeix, per exemple, al fruit del tomàquet, que al madurar passa de color verd a vermell.
  • Leucoplasts (del grec “leucos”: blanc). Sintetitzen i/o guarden substàncies de color blanc, com el midó, proteïnes i lípids.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada