Les tres categories dels teixits corresponents
a aquest grup són:
PARÈNQUIMA: El parènquima (del grec “parenchima”:
substància de farcit) comprèn teixits molt variats que realitzen funcions
diverses, entre les que destaquen la fotosíntesis i l’elaboració i emmagatzematge.
de substàncies. Generalment ocupen la part més voluminosa dels òrgans vegetals,
alguns com la mèdula i l’escorça de les tiges i arrels, el mesòfil de les
fulles, la polpa dels fruits, etc.
Segons la funció que exerceixen es diferencien
varies classes de parènquima:
Parènquima
clorofíl·lic. En ell es realitza la fotosíntesis. Està
molt desenvolupat al limbe de les fulles, però també es troba en el pecíol de
es mateixes, tiges joves i altres parts verdes de la planta.
Parènquima
d’emmagatzematge. Emmagatzema diverses substàncies:
hidrats de carboni (per exemple, a la patata), proteïnes (per exemple, a la
llentia), grasses (per exemple, a l’oliva), etc. Abunda a les espècies que
tenen períodes de repòs i han d’emmagatzemar substàncies de reserva per emetre
nous brots quan les condicions del medi tornen a ser favorables. Els fruits,
les llavors i els tubercles tenen un important parènquima d’ emmagatzemen.
Parènquima
aerífer. Conté uns grans espais intercel·lulars on s’emmagatzema
aire per facilitar la respiració cel·lular. Està molt desenvolupat a les
plantes que viuen en ambients aquàtics o molt humits.
Parènquima
aqüífer. Emmagatzema aigua. És característic de les
plantes que viuen a ambients molt secs.
COLÈNQUIMA: El colènquima
(del grec “kolla”: cola, i “enchima”: substància) és un teixit que sosté els òrgans
joves que creixen a l’aire. Les seves cèl·lules tenen una gruixuda paret
flexible i molt resistent, la seva plasticitat es va perdent a mesura que la
planta es fa adulta.
ESCLERÈNQUIMA: L’esclerènquima
(del grec “escleros”: dur, i “enchima”: substància) és un teixit de sosteniment
dels òrgans adults quan amb prou feines creixen. Les seves cèl·lules, que
acaben per morir perquè tenen el protoplast, tenen una paret molt gruixuda i
enormement resistent, degut a l’acumulació de lignina. Es presenten aïllades
(com succeeix en alguns fruits: pera, codony) o en grups formant fibres (com succeeix en el cànem, espart,
lli, rami, pita, etc.), que s’utilitzen en la confecció de cordes, sola del
calçat, peces de vestir, etc. Quan menor és la quantitat de lignina té la
fibra, major és el seu valor tèxtil, com és el cas del lli i el rami; en canvi
l’espart, el cànem i la pita tenen una fibra molt basta, utilitzada a la
fabricació de cordes, sola de calçat, etc.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada